Dopunski sastojci nadjevu pizze-začini

U dopunske sastojke nadjeva pizze svrstavaju se one namirnice koje se u nadjevu koriste u znatno manjoj količini nego osnovni sastojci. Dopunski sastojci u nadjevu pojedinačno teže najviše 2-3 dag, stoje višestruko manje no što su težine osnovnih sastojaka (535 dag). Svrha im je da dopune okus pizze i poboljšaju njenu kvalitetu. Međutim, mogu se upotrijebiti i prvenstveno zbog dekorativnih razloga.

U načelu, sve namirnice koje se inače upotrebljavaju kao osnovni sastojci, u konkretnom nadjevu mogu se iskoristiti i kao dopuna izabranim osnovnim sastojcima. Ipak, od takvih namirnica najviše se upotrebljavaju šampinjoni, ribani sir, masline, šunka, slanina, slana riba i sardine.

Od ostalih se namirnica za dopunu izabranim osnovnim sastojcima mogu koristiti bijelo i crno vino, maslac, mast, poriluk, mlijeko, kajmak, feferoni, mrkva, grožđice, krušne mrvice i dr.

Kod izbora dopunskih sastojaka treba težiti da oni ne mijenjaju već obogaćuju okus izabranih osnovnih sastojaka.

Začini

Začinima se nazivaju razni dodaci jelima kao što su sol, ocat, šećer i dr. te raznovrsni dijelovi biljaka, uglavnom osušeni. Začini svojim okusom ili mirisom doprinose okusu jela kojem se dodaju.

Za začinjanje nadjeva pizze koriste se slijedeći začini: sol, ulje, češnjak, luk, lovor, origano, bosiljak, šećer, sol, papar, kapari, majoran, timijan, kadulja, peršin, limun, gorušica (senf), celer, klinčići, kari, kiselo vrhnje, muškatni oraščić, mljevena crvena paprika, ružmarin, narandža, ocat, slatko vrhnje, cimet, brašno, sezam, đumbir, kopar, miješani začini za jelo (Vegeta, Začinka i sl.) i dr.

Najčešće upotrebljavani začini i dodaci su ulje, češnjak, masline, sol, papar, origano, bosiljak, kapari i peršin.