Češnjak

Češnjak (Allium sativum)

Najčešći domaći nazivi: bijeli luk

Češnjak
Češnjak

Uzgaja se u vrtovima kao začin. To je lukovica sastavljena od lučica (češnja), omotanih bijelom kožom. Cvijet je crvenkasto-bijel, na dugim peteljkama. Cvate od juna do avgusta. Upotrebljava se lukovica. Ljutog je okusa. Sadrži bjelančevine, celulozu, šećer, jod i kremičnu kiselinu, organske kiseline, mineralne soli, vitamine, fermente, alliin koji sadrži različite alifatske, nezasićene sumporne spojeve, pa isparljivo eterično ulje allicin koje ima jaku baktericidnu moć prema stafilokokima, piogenim streptokokima te bacilima tifusa, kolere, dizenterije i coli-bacilima, a liječi i crne kozice. Bere se potkraj ljeta i u prvim danima jeseni.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: Češnjak sprečava svako truljenje u tijelu. Čisti crijeva od otrova, a jetru i bubrege potiče na bolji rad i tako pospješuje mokrenje. Umjereno uziman s lukom sprečava ovapnjenje žila i snizuje previsoki pritisak. Liječi od astme, uloga, reume, šećerne bolesti, kronične tuberkuloze, griže, kolere, tifusa, bolesti srca, koristi protiv glavobolje, razdražljivosti, umora i nesanice ako su to posljedice tih bolesti. Kod bronhitisa ubija bakterije i olakšava iskašljavanje sluzi. Istjeruje crijevne parazite i pojačava stvaranje pljuvačke. Miris po češnjaku uklanja se žvakanjem peršina, ili se češnjak prije jela usitni i stavi u ulje.

Može se doživjeti i 100 godina, pije li se dnevno 1/2 litre mlijeka s 2-3 češnja. On sigurno liječi od gangrenozne tuberkuloze pluća, a kako snizuje krvni pritisak, moiže se uzimati i u sluečaju plućnog krvarenja (Haemoptoe). Upotrebljava se kao alkoholatura ili tinktura, po 20, 30 ili 50 kapi (prema starosti) s malo vode, dvaput dnevno, tj. prije objeda i večere, i to tako da se uzima 2 dana, pa se 2 dana ne uzima, onda se opet 2 dana uzima itd. Takvo liječenje može trajati mjesecima a da ne škodi. Češnjak brzo ispari kroz pluća, pa brzo mijenja stanje u njima i pomaže izbacivanju sluzi. Za tinkturu je potreban samo svjež.

Češnjak i 60 postotni alkohol, da se očuva ljekoviti faktor češnjaka: disulfid-dialil. Dnevna je doza 48 kapi u tri obroka po 16 kapi. Oni koji boluju od žuči neka taj lijek ne upotrebljavaju. Ako se glavica češnjaka sitno isjecka, pa stoji u 1 litar vode 12 sati, pije se dvaput dnevno po 1 šalica prije jela radi čišćenja bronha i pluća od sluzi, zaustavljanja proljeva, ublažavanja bolova u trbuhu i suzbijanja vodene bolesti.

U slučaju ujeda bijesnog psa čegnjak treba stucati i pomiješati s jednakim dijelom rute (Ruta graveolens) i meda, pa napraviti melem (kao flaster) koji se stavi na ranu; preko toga i oko rane stavi se oblog od stucanog češnjaka, rute i soli, namočenih u malo vode. Svako jutro treba u to vrijeme pojesti natašte i po nekoliko češanja, sve dok se ne dođe do ambulante u kojoj će se primiti serum protiv bjesnoće.

Veliki kašalj liječi se tako da se glavica češnjaka ispeče na žeravici s pepelom, pa se oguli, dobro stuca i pomiješa s vrcanim medom; uzima se svaki sat po jedna velika žlica. Takav vrući češnjak, stavljen na zub i zubno meso, liječi od zubobolje i upale zubnog mesa.

Češnjak zdrobljen i pomiješan s nekuhanim mlijekom ili slatkim vrhnjem liječi od prsobolje. Radi liječenja od tuberkuloze treba dnevno pojesti 2-3 čnšnja s crnim seljačkim kruhom i slaninom. To koristi i živčano rastrojenima. Kad se češnjak jede samo s kruhom, pojačava mokrenje, pa liječi od vodene bolesti, bolova u trbuhu i proljeva. Od kašlja, neuredne stolice i slabe probave liječi zdrobljeni češnjak s medom.

Protiv kamenca mokraćnog mjehura pije se triput dnevno po čaša bijelog vina u kojemu je kuhan češnjak. Protiv truleži u ustima treba češnjak kuhati u vinskom ocatu, pa time 5-6 puta dnevno grgljati i ispirati usta. Stucan sirov češnjak, pomiješan s malo vinskog ocata, privija se na crni prišt.

Sok češnjaka pomiješan s jednakim dijelom maslinova ulja liječi od šuge i od krasta ako se njime mažu 3-4 puta dnevno. Taj sok truje i uši na koži. Kad se u 1 litar jabukova ocata skuhaju 2-3 veće glavice češnjaka, sa 6 velikih žlica meda, pa se to pije svaki sat po 1 velika žlica, ublažuje se bol u prsima i leđima, živčana glavobolja i rastrojenost.

U močvarnim krajevima valja svako jutro, prije odlaska iz kuće, pojesti po 1 češnjak, jer se tako sprečava oboljenje od malarije i sličnih zaraza. Sočne zelene listove mladog češnjaka, kao prvu proljetnu salatu, treba jesti dokle god ih ima, jer je njihova biološka vrijednost veća nego bezbrojnih dijelova, koji imaju više šećera pa su možda ukusniji, ali ne i ljekovitiji.

Zbog svih tih ljekovitih svojstava treba češće jesti i luk i češnjak, kao začine, salate, sosove ili prijesne uz drugo jelo, jer daju tijelu obrambenu snagu protiv gotovo svih zaraza. Češnjaka ne treba jesti najedanput mnogo, nego češće po 2-3 češnja.

Lijekovi od češnjaka uzimaju se prije jela. Pripremaju se ovako:
Za tinkturu se 200 gr svježeg, sitno isjeckanog češnjaka moči 10 dana u 1000 gr 60 postotnog alkohola, zatim se ocijedi, filtrira i spremi u dobro zatvorene staklenke.
Za macerat se 250 gr osušenog i zdrobljenog češnjaka prelije litrom 90 postotnog alkohola i nakon 20 dana, za koje se vrijeme češće miješa, odlije se i filtrira.

Za češnjakov ocat macerira se 50 gr češnjaka 10 dana u 100 gr vinskog ocata, a zatim se procijedi kroz lanenu krpu.
Eterično ulje češnjaka dobiva se iz zdrobljenih svježih glavica češnjaka, destilacijom pomoću vodene pare.
Češnjakov sirup dobit ćemo ako 100 gr zdrobljenog češnjaka močimo u 100 gr alkohola, zatim to odlijemo, filtriramo i 5 gr otopine pomiješamo s 95 gr običnog šećernog sirupa.

Još je bolje umjesto alkohola uzeti ocat (vinski ili jabučni), ili 6 gr octene kiseline u 100 gr vode, jer se alicin bolje održava u kiselom mediju.
Alkoholaturu pripremamo tako da 200 gr zdrobljenog, posve svježeg češnjaka pomiješamo s 1 litar 90 postotnog alkohola, u kojemu se moči oko 10 dana, a zatim procijedi i filtrira.

Za prašak ćemo samljeti sitno izrezan, na temperaturi od 50° C osušeni češnjak. Odmah ga treba hermetički zatvoriti u staklenke, jer je higroskopan, a vlaga mu oduzima ljekovitost. Može se također uzeti 50 gr zdrobljenog češnjaka, pomiješati sa 100 gr šećera u prahu, pa se ta masa osuši na temperaturi od 40° C i čuva, dobro zatvorena, na hladnom mjestu.

Propisane doze za češnjak jesu:
Tinktura, alkoholatura, macerat i ocat: 2-3 puta dnevno po 20-30 kapi; sok dvaput dnevno po 20 gr; češnjak svjež ili u prahu: 4-6 gr dnevno; kuhan u vodi za klistir: 7-30 gr; infuzum, sirup i češnjak pomiješan sa šećerom u prahu: po 30 gr dnevno; ekstrakt: triput dnevno po 30 kapi. Češnjakovi preparati mogu se uzimati s malo sirupa od višanja, ribizla ili s mlijekom.

Čaj za infekciju: Češnjak ima antibakterijska svojstva. Za čaj od češnjaka koji pomaže kod infekcija mokraćnih putova ogulite nekoliko češnjeva češnjaka, zgnječite i pustite da odstoji 5 min u toploj vodi. Procijedite i popijte.
Sirup protiv kolesterola: Očistite češnjak i propasirajte ga s limunom pa kuhajte dok ne zakuha u 1 l vode. Popijte čašicu prije ili poslije obroka, najdulje tri tjedna.
Lijek za glavobolju: Nasjeckajte nekoliko češanja češnjaka i držite na sljepoočnicama nekoliko minuta. Ublažava glavobolju i smiruje.