Bršljan

Bršljan (Hedera helix)

Najčešći domaći nazivi: brštan, zimzelen

Bršljan
Bršljan

Raste kao trajna, zimzelena, puzava, drvenasta biljka nametnica po zemlji, drveću i zidovima. To je penjačica s vriježama, s pomoću kojih se penje po drveću i zidovima. U zelenoj je čaški cvijeta vjenčić od 5 latica, s tučkom i 5 prašnika. Plod je crna boba koja dozrijeva u proljeće. Glatko, trajno zeleno lišće srcolika je oblika. Stabljika je duga i do 50 m. Cvate u oktobru zelenkastožutim cvjetovima.

Tada stabljika već odrveni. Biljka je gorka i otrovna, zbog saponozida koji su ujedno i ljekoviti. Sadrži još jabučnu i mravlju kiselinu, tanin, pektin i holesterin. Najdjelotvorniji je glikozid hederin iz lišća. Prema jakosti doze on više ili manje širi i sužava krvne žile.

Bere se lišće od proljeća do jeseni, cvijeta u oktobru, kad procvjeta, a plod kasnije, kada dozre. Za liječenje se upotrebljavaju svjež i suh list, cvijet, plod i tanke stabljike, a rjeđe kora i gumena smola koja iz nje curi pa očvrsne na ozlijeđenom mjestu.

Pripremanje lijeka, primjena i djelovanje: List bršljana već u malim količinama djeluje na krvne žile i srce, a liječi i od upale mokraćnog mjehura i bijelog cvijeta kod žena. Zbog otrovnosti ga ne valja uzimati često ni mnogo. Na 1/2 litre vode smije se uzeti najviše 3/4 velike žlice usitnjenog lišća, dodaju se 2 velike žlice preslice (Equisetum arvense) i metvice paprene (Mentha piperita), pa se to kuha 3-4 minuta i pošto poklopljeno odstoji 15 minuta, pije se tri puta dnevno po mala šalica poslije jela. Bršljanov sok, ušmrknut, liječi od nosnih polipa.

Rahitičnoj i škrofuloznoj djeci pomažu kupke u odvaru bršljanova lišća. Rane koje teško zarastaju i već zaudaraju valja oblagati bršljanovim lišćem namočenim u vinski ocat. Takve rane dobro je i ispirati odvarom bršljanova lista. Za tu vanjsku upotrebu, to jest za obloge, kupke ili parenje, uzmu se po 2-3 velike žlice bršljana i preslice na 1 litar vode. Oblog od odvara bršljanova lišća liječi upaljene oči. Ako otiču noge, stavi se bršljanovo lišće da provrije u masti ili ulju pa se od toga stavljaju oblozi oko nogu.

Dvije velike žlice bršljanova lišća kuhaju se u 1/2 litre bijelog vina, i to se pije triput dnevno po 1 mala čašica protiv žutice, vodene bolesti, katara pluća, želuca, crijeva i bolesti mokraćnih organa. Lišće, cvijet i bobe pomiješaju se s jednakim dijelom preslice, pa se 2 velike žlice te mješavine kuhaju 3-5 minuta u 1/2 litre vode. Pije se triput dnevno po mala čašica poslije jela, kao lijek protiv mekih kostiju, kamenaca i pijeska u bubrezima, mokraćnom i žučnom mjehuru.

U slučaju izostanka menzesa kod žena koje nisu trudne uzima se 4-5 dana, s malo vode po 1 velika žlica ove mješavine: 1 kafena žlica (žlica za kafu), u prah stucanog bršljanova ploda, 2 gr praha od suhog lišća rute (Ruta graveoleus), 10 gr lišća kadulje (Salvia officinalis) i 1 velika žlica meda.