Borač

Borač (Borago officinalis)

Najčešći domaći nazivi: boražina, ljekoviti oštrolistac, poreč, jezik volovski

Borač
Borač

Borač je ukrasna, ljekovita i jestiva jednogodišnja biljka grmolikog rasta. Cijela biljka je obrasla bodljikavim bijelim dlačicama i blago miriše na krastavce, a miris potječe od eteričnog ulja koje se nalazi u soku listova i stabljike borača. Biljka naraste do 60 cm, cijela je prekrivena sitnim dlačicama. Stabljika uspravna, razgranjena, zelene boje. Listovi su na kratkoj peteljci, dugi do 10 cm, ovalni i jajasti.

Cvjetovi borača su plavoljubičaste, katkad rušičaste, a vrlo rijetko bijele boje, i nalaze se pojedinačno na dugačkim peteljkama, skupljeni u rahle cvatove. Raste samoniklo uz morsku obalu, na poljima i zapuštenom zemljištu. Osim toga, borač se danas sve češće koristi kao začinska biljka. Najbolje raste na sunčanim, dobro dreniranim mjestima.

Svježi, mladi ubrani listovi dodaju se salatama i drugim jelima od povrća. Dodaje se neposredno prije posluživanja, jer kuhanje uništava njegovu aromu. Koristi se i kao začin kod kiseljenja krastavaca. Borač cvate od juna do augusta, kad se i bere, a suši se u hladu, na zraku. Ova biljka ima stvarno široku primjenu i kao ljekovita biljka i u kuharstvu, koriste se cvjetovi i listovi biljke.

Cvjetovi se koriste u svježem obliku, zamrznuti u kockicama leda ili kristalizirani kao dekoracija za kolače.Svježi sjeckani listovi se dodaju u salate, svjeći sir, jogurte, sendviče. Ova se biljka koristi i u kozmetičke svrhe, može se dodati u maske za lice i kožu, a kao ljekovita biljka najviše pomaže kod vrućice i infekcija.

Koža: Oblog od listova borača pomaće kod oteklina. Borač pospješuje znojenje i tako smanjuje povišenu tjelesnu temperaturu, a žvakanje listova borača smanjuje temperaturu u ustima.

Usna šupljina: Borač dezinficira te smiruje upalu sluznice usta i upalu desni. Pepeo borača, pomiješan sa medom, pomaže kod upale desni.

Dišni organi: Borač smiruje kašalj i pospješuje iskašljavanje, te pomaže kod upale grla, bronhitisa i astme. Cvjetovi borača vrlo često su sastojak čajeva za lakše iskašljavanje. Cvijet borača je bio jako cijenjen i i među Rimljanima, postoji i izreka koju su koristili rimski vojnici: “Ego borago gaudia semper ago.” Što znači: “Borač mi uvijek daje radost.”

Napomena: “Borač može kod nekih osoba već i pri samom dodiru uzrokovati alergijske reakcij. Takve osobe neka ne diraju i ne uzimaju borač.”