Betonika

Betonika

Najčešći domaći nazivi: čistac, bukvica, klaš

Betonika
Betonika

Biljka uspravne četverobridne stabljike visoke 20 – 60 cm prekrivene savijenim dlačicama priljubljenim nadolje. Ima duguljaste jajolike nazubljene listove do 12 cm duge i do 4 cm široke. Donji listovi su uglavnom sakupljeni u rozetu. Cvjeta u 3-6 cm dugačkom cvatu s ružičasto-modrim cvjetovima. Cvjeta od srpnja do rujna na suhim livadama. Ima slab miris i gorak okus.

Stanište: Nalazi se u svijetlim prozračnim šumama, sunčanim obroncima i brdskim livadama.

Branje i prerada: Koristi se list, cijela biljka i korijen. Nadzemna stabljika bere se za vrijeme cvjetanja rezanjem oko 5 cm iznad tla jer ima drvenasti donji dio stabljike. Suši se u tankim slojevima u hladu na suhom i prozračnom mjestu.

Najčešća upotreba: Betonika se koristi za jačanje živaca kod epilepsije, žutice, astme, žgaravice, reumatskih bolesti, gihta i želučanog katara. Korijen se koristi kod povraćanja i otrovanja.

Čaj: Jedan od najboljih njenih proizvoda je čaj koji se priprema tako da se stave dvije kašike betonike u posudu i preliju s vrelom vodom. Čaj mora odstajati 20 minuta uz povremeno miješanje. Nakon 20 minuta bi ga trebalo procijediti i zatim popiti.