Spolni organ matice

Spolni organ matice

Spolni organ matica smješten je u zatku. Jajnici su parni organi u kojima se proizvode jaja. Kruškolikog su oblika, boje slonove kosti. Jajnici osjemenjene matice zapremaju najveći dio prostora prednjeg dijela zatka. Dugi su oko 5 do 6 mm, a na najširem su mjestu 3 do 4 mm široki.

Jajnici mlade neosjemenjene matice znatno su manji. Smješteni su ispod 6. i 7. kolutića, i to iznad probavnih organa i postrance od njih. U svom prednjem dijelu oba se jajnika dodiruju. Svaki jajnik sadrži do 200 jajnih cjevčica u kojima se stvaraju jaja.

Jajovod je odvodni kanal za jaja. Na.svome ižlasku iz jajnika jajovodi su nešto uži, a zatim se proširuju. Oni prolaze s obiju strana probavnih organa koso natrag i dolje i spajaju se u neparni jajovod. Iznad njega leži malena sjemenska kesica, koje odvodna cjevčica ulazi u nj s gornje strane.

Sjemenska kesica ima oblik šuplje kugle velike kolik glava gumbašnice, kojoj nutarnji promjer iznosi oko 1 mm. Ona služi za spremište muških spolnih stanica koje je matica primila prilikom parenja s trutom. Stijenka kesice obavijena je sitnim dušnicima.

Široki spolni otvor matice leži u šupljini koju zatvara leđna i trbušna ljuščica zadnjeg kolutića zatka. U ovoj šupljini, odmah iznad spolnog otvora, nalazi se žalac, a iznad njega nalazi se u istoj šupljini i izlazni otvor zadnjeg crijeva.

U radilica je spolni organ nerazvijen i zakržljao.