Razvoj matičine ličinke

Razvoj matičine ličinke

Matica i radilice nastaju od oplođenog jajeta. Da li ce se razviti matica ili radilica, to zavisi o njezi i hrani ličinke. Hrani li se ona i poslije trećeg dana samo mliječi, iz nje će se razviti matica, a hrani li se od trećeg dana dalje i peludom i medom, tad će se razviti radilica.

Smatra se da su razlika u hrani i veličina stanice glavni razlog toj pojavi. Kao što je poznato, matica se od radilice ne razlikuje samo u veličini, već i u građi tijela, iako su obje nastale od jednake osnove. U radiličke ličinke ta se determinacija zbiva između trećeg i četvrtog dana, a u matičine ličinke već između drugog i trećeg dana.

Prema tome iz svake se radiličke ličinke koja je mlađa od tri dana može uzgojiti matica. Ta je činjenica veoma važna za očuvanje pčelinje zajednice. Kad u zajednici s bilo kojeg razloga ugine matica, mogu pčele iz svake radiličke ličinke, mlađe od tri dana, uz pregradnju stanice i uz ishranu mliječi, uzgojiti novu maticu. Ta se činjenica iskorišćuje u umjetnom uzgoju matica u naprednom pčelarstvu.