Rajčica kao dodatak za pizzu

Vrlo je malo nadjeva pizza koji ne sadrže rajčicu. Njeno uobičajeno mjesto je između tijesta i ostalih sastojaka nadjeva. Svojom važnošću omogućava da se druge namirnice prekomjerno ne sa suše. Na pouljeno tijesto pizze rajčicu možete nanijeti na više načina, tj. kao:

  • kriške svježe rajčice,
  • komade pelata (oljuštene konzervirane rajčice)
  • umak od svježe rajčice ili pelata,
  • razrijeđeni i začinjeni koncentrat rajčice,
  • kečap od rajčice.
Rajčica

Ako želite upotrijebiti na kriške narezanu svježu rajčicu, izaberite zrele ali ne suviše meke rajčice. Uronite ih u kipuću vodu, ogulite im koru, raspolovite ih, odstranite im sjemenke i narežite ih na kriške. Ukoliko je rajčica suviše vlažna, stavite je u duboki tanjur i vilicom istisnite dio tekućine. Kriške ocijedite i posložite po nauljenom tijestu pizze. Ukoliko za pizzu želite upotrijebiti pelate rajčice, prije upotrebe ih dobro ocijedite.

Najbolji način upotrebe rajčice za nadijevanje pizze jest umak. Najprije u prikladnoj posudi na ulju popržitee nasjeckani češnjak, a zatim dodajte rajčiču (ne mora biti oguljena), narezanu na manje komade. Začinite bosiljkom te posolite i popaprite. Pirjajte pokriveno desetak minuta na srednjoj vatri. Zatim umak skinite s vatre i procijedite kroz cjedilo.

Pored spomenutih začina, kod pripreme umaka od rajčice možete dodati nasjeckani luk i peršinovo lišće.

Unatoč velikim, prednostima pravog domaćeg umaka od rajčice, ipak se za pizzu češće upotrebljava koncentrat rajčice. Jednostavnije se priprema i to obično odluči u njegovu korist. Prije upotrebe koncentrat, rajčice razrijedite s malo vode i ulja. Dodajte malo bosiljka ili origana.

Kečap od rajčice se također uspješno upotrebljava za pripremanje pizze. U stvari, to je začinjeni umak od rajčice, industrijski proizveden. Kiselkastog je i slanog okusa. Ne traži nikakvu doradu prije upotrebe. Prelije se preko tijesta pizze, prije stavljanja ostalih sastojaka.

Umak, kečap ili začinjeni koncentrat rajčice možete staviti na nadjev pečene pizze i prije posluživanja.

Pizzu s rajčicom možete začiniti bilo kojim uobičajenim začinom. Najprikladnijim se smatraju bosiljak, origano, peršin, češnjak, papar, sol i dr.