Paratifus pčela

Uzročnik oboljenja: Salmonella paratyphi alvei. Oboljenje je akutnog toka i uzrokovano je sa delovanjem nespecifičnih faktora.

Razmnožavanje i širenje unutar društava: pčele se inficiraju per/os zaraženom hranom i vodom. Uzročnik može da se nađe u organima za varenje zdravih pčela kao saprofit ali do pojave bolesti dolazi dejstvom nespecifičnih faktora, kao što su loši vremenski uslovi u toku prezimljavanja, nedostatak vode, slabe zajednice itd. Infekciju iz košnice u košnicu mogu da prenose bumbari, zaražene pčele ili pčelar koji manipuliše obolelom zajednicom. Bolest se javlja od aprila do septembra, ali najčešće u rano proleće.

Simptomi bolesti: oboljele pčele prvo slabe i gube sposobnost za let,
skupljaju se oko leta i na poletaljci gde mogu da se uoče mrlje od tečnog izmeta svjetlo-smeđe boje. Abdomen bolesnih pčela je naduven, a iz njega se blagim pritiskom lako istiskuje tečan sadržaj, odakle mogu da se izoluju uzročnici. Bolest može da traje jedan ili više dana (10 do 15), a u slučaju poboljšanja vremenskih uslova i uz primenu higijenskih mera bolest prestaje.

Dijagnoza i terapija: dijagnoza se postavlja izolovanjem uzročnika iz hemolimfe ili digestivnog trakta živih bolesnih pčela, mikroskopiranjem, biohemijskim i serološkim analizama.

Bolest može da prođe spontano sa poboljšanjem vremenskih uslova i uz bolju ishranu. Od apitehničkih mjera sav pribor treba dezinfikovati, zaprljane ramove sa saćem treba ukloniti, a pčele prenijeti u nove ili dezinfikovane košnice.

Preventivne mjere podrazumevaju uništavanje insekata i drugih štetočina u pčelinjaku koji mogu da prenesu uzročnika, sprečavanje grabeži, kvalitetnu ishranu (ukloniti med lošeg kvaliteta i dati šećerni sirup ukoliko je potrebno prihranjivanje), higijenu napajališta i redovnu dezinfekciju pribora.