Nastanak i razvoj pizze

Naziv »pizza« vuče porijeklo od riječi »picea« i »piza« koje su na području Sicilije i Calabrije na lokalnom dijalektu latinskog jezika označavale niske pogače kruha. Kasnije su se od tih niskih pogača razvile pizze.

Povjest pizze

Iako datum nastanka pizze ni približno nije poznat, sa sigurnošću se može reči da je Italija domovina ovog jela. Najveće razmjere svoje popularnosti u ovoj zemlji pizza je doživjela u Napulju. Davne 1830, godine u Napulju je postojala prva pizzeria koja je poslovala u zatvorenim prostorijama.

Prije te godine, pizzerije su postojale samo kao „tezge“ na otvorenome. I danas, kad se pizza raširila po čitavom svijetu Napulj je ostao grad u kojem je pizza više od običnog jela, dapače povijest pizze dio je povijesti ovog grada.

Pizza s nadjevom koji se sastoji od maslinova ulja, nasjeckanog češnjaka i soli, smatra se najstarijim poznatim načinom pripremanja pizze. Čini se naime da je upravo ova pizza predstavljala vezu između niskih pogača kruha i pizze. Pizza je, vjerojatno, nastala tako što su se pečene tanke pogače kruha (od dizanog tijesta) počele začinjavati uljem, češnjakom i solju, i tako začinjene su se jele.

Od toga, pa do ideje da se sirova tanka pogača začini i tako začinjena peče, bio je potreban samo mali korak. S vremenom, pizza s češnjakom počela se bogatije začinjavati, dopunjavati sirom, slanom ribom, gljivama, povrćem, i tako dalje.

Pizza je nekad bila jelo najsiromašnijih slojeva, s vrlo malo sastojaka u nadjevu. No, tanko tijesto s oskudnim nadjevom kasnije se pokazalo temeljem razvoja jednog jela čija popularnost danas dosiže pa i nadmašujc značenje nekih, čuvenih nacionalnih kuhinja. Naime, pizza spada u uski krug privilegiranih jela koje čak imaju svoj tip restorana.