Kontinentalno medonosno bilje 3

Jorgovan (Syringa vulgaris L.)

Jorgovana ima bezbroj odlika. Uzgaja se kao ukrasni grm. U sjeveroistočnoj Srbiji izgrađuje grmolike šume. Cvjetova ima bijelih, crvenih, ljubičastih. Cvati u aprilu. Daje nektara. Pčele ga dosta obilaze. U slobodnoj prirodi postoje mnoge divlje vrste jorgovana.

Divlji kesten (Aesculus hippocastanum L.)

Divlji kesten poznato je drvo parkova. Lijepe je okruglaste guste krošnje s velikim dlanasto sastavljenim lisixivima. Cvijet je dvospolan i jednospolan u grozdastim cvatovima. Cvati u polovini aprila. Traje oko tjedan dana. Daje nektara, peluda i propolisa.

Orah (Juglans regia L.)

Raste u uzgoju i na zaklonjenim staništima šuma Bosne i Makedonije. Raširen je samo u toplijim krajevim. Orah je dvospolan. Muški cvjetovi nalaze se u obješenim resama. Cvjeta u aprilu ili maju. Daje pčelama dosta peluda.

Dudovi (Morus L.)

U nas su najpoznatije dvije vrste dudova, bijeli dud (M. alba L.) i crni dud (M. nigra L.). Sade se radi slatkih jagodičastih plodova bogatih šećerom, a u Vojvodini i Makedoniji radi uzgoja svilene bube.

Dudovi su dvodomni. Muški cvjetovi su u resama, a ženski u posebnim nakupinama. Dudovi cvjetaju u maju. S njih pčele nose pelud, a iz zrelih plodova sišu slatki sok.

Breza (Betula alba L.)

Breza raste u hladnijim predjelima. Cvati u aprilu ili maju. Brezov cvijet je dvospolan. Muški cvjetovi, rese, daju pčelama pelud. Breza daje ljeti i dosta propolisa.

Topole (Populus L.)

Poznato je više vrsta topola: crna topola (P. nigra L.) i bijela topola (P. alba L.). Rastu na vlažnijim poplavnim staništima. Planinska topola (P. tremula L.) ima okruglast list na tankim peteljkama, pa stalno treperi na vjetru. Jablani (P. pyramidalis Roz.) najčešće se sade za ukras i zaštitu. od vjetra. Topola cvjeta u aprilu. Daje dosta peluda i propolisa.

Žabljak ljutić (Ranunculuš acris L.)

Jednogodišnja je zeljasta biljka. Staništa su mu niski vlažni tereni. U kišnim godinama može se svagdje vidjeti. Na pogodnim staništima naraste do 40 cm, s duboko urezanim listovima.

Na uspravnoj razgranatoj stabljici izraste desetak žutih cvjetova. U sirovu stanju svi su dijelovi biljke otrovni, pa i pelud. Cvjeta u maju i junu. Pčele sa žabljaka nose mnogo peluda. Medi malo.

Inkarnatka (Trijolium incarnatum L.)

Inkarnatka je jednogodišnja djetelina. Stablo naraste do 40 cm visoko. List je trodijelan. Cvijet je duguljasta glavica mesno-crvene boje. Cvjeta u maju ili junu. Dobro medi, a daje i peluda. Cvatnja traje oko 3 tjedna.

Glog (Crataegus oxycantha L.)

To je crveni glog, dobro poznat grm ili nisko drvo visoko do 4 m. Nalazimo ga po mladim branjevinama, obalama, u živicama i šikarama. Grane su mu trnaste. Ima 3 – 5 krpastih listova.

Cvjetovi su pravilni i bijeli. Plod je crvena gloginja. Cvjeta u maju. Cvijet ima jak miris. Pčele ga mnogo obilaze, naročito iza kiše. Tvrdnje da je otrovan i da od njega dolazi majska bolest nisu dokazane.

Bijela loza, pavitina (Clematis vitalba L.)

Višegodišnja je povijuša. Raste na rubovima šuma, u branjevinama, živicama i po obalama gdje se penje po grmlju i drveću. Ima neparno peraste listove. Cvat je račvast, s bijelim cvjetićima. Cvjeta u sunu i julu. Daje nektar i pelud. Pčele je najbolje posjećuju iza kiše i izjutra. Ima vrlo ugodan miris.