Dlake na koži

Dlake na koži i njen rast

Kao što su ptice pokrivene perjem, tako su sisari pokriveni dlakom. Mnogi su razlozi što sisari imaju dlake. Osnovni zadatak dlake jeste da čuva toplinu tijela. Ali, u tropskim predjelima krzno štiti tropske životinje od direktnih sunčevih zraka.

Na nekim dijelovima tijela dlaka je nešto duža i obično ima neku posebnu ulogu. Tako na primjer, griva može djelomično zaštititi vrat životinje od ugriza neprijatelja; rep može služiti za odbranu od dosadnih insekata; ćuba na glavi mužjaka može privući pažnju ženke. Neke se životinje od svojih neprijatelja brane bodljama. One nisu ništa drugo do skupljeni pramenovi dlaka. Dlaka takođe služi kao osjetilo dodira. Mačiji brkovi imaju posebne živčane završetke, koji brzo reaguju na dodir.

Kao što možemo vidjeti, dlaka kod životinja ima višestruku ulogu. A kod čovjeka? Znamo da ljudi, posebno žene, danas posvećuju izuzetnu pažnju kod njege kose. Ali, kosa je nekada imala veći praktični značaj nego danas.

Odmah po rođenju beba je prekrivena vrlo malim paperjastim dlačicama. Njih ubrzo zanjenjuju malje i mekana kosa. Tokom puberteta ovaj dlakavi pokrivač mijenja se u konačni kosmati pokrivač, kakav imaju odrasli. Razvoj ovog konačnog kosmatog pokrivača reguliran je spolnim žlijezdama.

Pod njihovim uticajem kod muškaraca raste brada, brkovi, a razvija se i tjelesna maljavost, dok se rast kose usporava ili zaustavlja. Kod žena se pojačava rast kose, a zaustavlja se rast brade i dlaka po tijelu. Zato žene nemaju bradu.

Te razlike u raastu dlaka kod muškaraca i žena nazivamo seksualnim spolnim karakteristikama i one, zajedno s primarnima, čine osnovnu razliku između dvaju spolova.

Kosa, dlaka i nokti imaju isto porijeklo, jer se razvijaju od rožnatoga sloja kože. Dlaka nastaje tako što se stvara malo udubljenje u koži, u obliku stupića koji se spušta u potkožni sloj, u kojem se stvara korijen buduće dlake. Iz korijena počinje nicati začeak dlake koji prolazi kroz sve slojeve kože i pojavljuje se iznad kože kao stabljika dlake.

Korijen dlake čine četiri različita sloja ćelija. One se razmnožavaju diobom i probijaju prema površini sve do vrha dlake. Na površini dlake ove ćelije postepeno postaju rožnate, poput ćelija površinskog sloja kože. Površinske su ćelije dlake spljoštene i oblažu njenu srž. One su naslagane jedna preko druge pa podsjećaju na crijepove krova.

Uz ćelije korijena nalaze se velike, okrugle, masne ćelije, od kojih potječu tvari za izgradnju dlake. Korijen dlake podsjećana neku vrstu zavrtnja, utisnuta u potkožno tkivo. On se nemože iščupati. Kada se dlaka iščupa, njezin korijen ostaje u koži.

Kosa raste prosječnom brzinom od 1,5 centimetara mjesečno. Kada bi sva kosa i dlake na tijelu rasle u obliku jedne jedine vlasi, mogli biste shvatiti koliko dlaka stvara vaše tijelo. Jedna ovakva jedinstvena vlas rasla bi brzinom od 2 centimetra u minuti i nakon godinu dana dostigla bi duljinu od cijelih 48 kilometara!