Bazga

Bazga (Sambucus Nigra L.)

Najčešći domaći nazivi: zova, crna zova, zovika

Bazga
Bazga

Višegodišnja grmolika ili drvenasta biljka visoka do 5 m. Grane su svijetlosmeđe boje, ispunjene bijelom srži. Kora je blijedosmeđa i bradavičasta. Listovi su jajasti, duguljasti, perasto neparni (3-5-7), nasuprotni s nazubljenim rubovima. Lista u rano proljeće. Cvate u svibnju i lipnju sitnim štitasto grupiranim bijelim cvjetićima koji izuzetno jako mirišu. Sitni jednako grupirani plodovi tamnoljubičaste boje sazrijevaju u kasno ljeto.

Stanište: Kod nas jako raširena do 1200 m nadmorske visine. Raste na vlažnim i zapuštenim mjestima, uz rubove šuma i imanja, uz potoke i rijeke.

Branje i prerada: Koriste se cvjetovi, plodovi, list i kora. Cvjetovi se beru u svibnju i lipnju za toplih i suhih dana dok se još nisu potpuno rascvali, a listovi kada se potpuno razviju. Kora se sakuplja s debljih grana u proljeće, a plodovi se beru tek kada su potpuno zreli. Cvjetovi se suše u što tanjem sloju u hladu na prozračnom i suhom mjestu. Vrlo lako pocrne pa treba obratiti više pažnje kod sušenja. Dobro je ukloniti velike dijelove cvjetnih drški i sušiti samo nakupine cvjetića.

Najčešća upotreba: Cvijet i kora najčešće se koriste protiv prehlade i za poticanje mokrenja i znojenja. Kora se još koristi kod liječenja bolesti bubrega, srca i jetara. Listovi se koriste kod zatvora i dijabetesa, kora se upotrebljava kod epilepsije, a korijen kod pretilosti i vodene bolesti.

Uvarak od bazge: 1 žlicu listova bazge, suhih ili svježih, kuhajte 10 -15 minuta u šalici vode. Ovom uvarku dodajte malo meda i pijte po nekoliko žlica tijekom dana. Ovaj uvarak potiče znojenje i tako pomaže u liječenju reume, gripe i vrućice.

Čaj od bazge: 2 čajne žlice suhih bazginih cvjetova prelijte s ¼ litre kipuće vode i nakon 10 min procijedite. Čaj djeluje preventivno i potiče znojenje kog bolesti gripe i prehlade. Također se preporučuje kao sredstvo za čišćenje krvi.

Sirup od bazge: 40 cvjetova bazge, 7 l vode, 4 kg šećera, ½ l limuna, 1 konzervans i 10 dag limunske kiseline.

Napomena: Nezrele crvene ili zelene bobice bazge blago su otrovne. Niti potpuno zrele plodove ne bi trebalo konzumirati sirove jer su blago toksični pa mogu izazvati mučninu i proljev. Termičkom obradom taj se učinak poništava.